تخریب ساختمان ها و ساختن بناهای جدید به جای آن ها امری است که سابقۀ بسیاری دارد. در این زمینه آشنایی همۀ افراد تیم پروژه های عمرانی با آیین نامه و قوانین تخریب ساختمان ضروری است. در ادامه به بخشی از مفاد این آیین نامه اشاره خواهد شد.
آیین نامه و قوانین تخریب ساختمان چیست؟

در بسیاری از مراحل آغازین ساخت و ساز پروژه های عمرانی، گام اول تخریب ساختمان است که حساسیت زیادی دارد. با افزایش تعداد ساختمان های مرتفع در داخل شهرها، در هنگام تخریب آن ها نیز باید دقت بیشتری به خرج داد. موارد ایمنی ضروری در این زمینه را معمولاً می توان با مطالعۀ آیین نامه و قوانین تخریب ساختمان ها به دست آورد. در ادامۀ این مقاله با مهم ترین بندهای آن آشنا خواهیم شد.
بندهای مربوط به آیین نامه و قوانین تخریب ساختمان
مفاد قوانین تخریب ساختمان در آیین نامه های مربوطه به دو بخش کلی تقسیم می شود:
- مقدمات تخریب ساختمان
- اصول تخریب ساختمان
در ادامه به مواد قانونی مندرج در ذیل هر بخش در آیین نامه تخریب ساختمان خواهیم پرداخت.


1.قوانین مقدمات تخریب ساختمان
ماده 192: قبل از آغاز فرایند تخریب، باید همۀ بخش های ساختمان مورد نظر بررسی شود و در صورتی که مشکلاتی نظیر احتمال ریزش وجود داشت، از نصب سپر و شمع و… استفاده شود.
ماده 193: طبق این بند از آیین نامه باید قبل از آغاز تخریب آب و برق و گاز و… به طور کامل قطع شده و آغاز تخریب به سازمان های ذی ربط اطلاع داده شود.
ماده 194: به منظور آگاه کردن و ایمن سازی دیگران باید علائم هشدار دهنده و استاندارد برای تخریب ساختمان نصب شود.
2.اصول تخریب ساختمان
ماده 198: طبق این بند از آیین نامه اگر قرار باشد عملیات تخریب به روش سنتی انجام بشود، باید از بالاترین بخش های بنا آغاز شده باشد. از روش های نوین تخریب (مثل استفاده از مواد منفجره در فونداسیون یا کشیدن به کمک کابل) نیز باید با رعایت تمام اصول ایمنی استفاده کرد.
ماده 199: اگر قرار است ساختمان با روش کشش تخریب شود، طبق این بند در حین فرایند باید از تجهیزات استاندارد استفاده شود و کلیۀ تیم اجرایی و کارگران فاصلۀ ایمنی با ساختمان را رعایت کنند.
