مراحل گرفتن پروانه و جواز ساختمان
مراحل گرفتن پروانه و جواز ساختمان
مدت زمان و مراحل گرفتن پروانه و جواز ساختمان
مراحل گرفتن پروانه و جواز ساختمان از زمانی که یک مالک یا سازنده تصمیم به آغاز یک پروژه ساختمانی می گیرد تا زمانی که پروانه ساختمانی را به عنوان مجوز آغاز عملیات ساخت و ساز دریافت می کنند بهطور متوسط حدود ۶ تا ۷ ماه زمان صرف می شود. براساس اظهار نظر سرمایهگذاران ساختمانی، پروسه زمانی صدور مجوز ساختمانی، مدت زمان و پیچیدگی فرآیند صدور مجوز متناسب با منطقه شهری مورد درخواست متفاوت خواهد بود. به گونه ای که اخذ مجوز ساختمانی در مناطق شمالی شهر تهران مشمول مرور زمان و فرآیند پیچیده تری نسبت به سایر مناطق شهری می شود.
مراحل گرفتن پروانه و جواز ساختمان در کوتاه ترین مدت
بخش زیادی از سرمایهگذاران ساختمانی در محدوده بافت فرسوده نیز از بوروکراسی پیچیده و زمانبر و انواع مجوزهای مربوط به پروانه ساختمانی شکایت دارند.
مطابق با آخرین پیگیری های انجام شده، شهرداری تهران وعده داده است تا پایان سالجاری از طریق الکترونیکی کردن بخشی از پله های مورد نیاز برای صدور مجوز ساختمانی، تعداد مراجعه فیزیکی سازندگان به شهرداری و دفاتر خدمات الکترونیک را کاهش دهند تا به این ترتیب بخشی از زمان صرف شده برای اخذ مجوز ساختمانی کاهش پیدا کند.
اما موارد دیگری نیز در مدت زمان طی شدن پروسه اخذ پروانه ساخت، حائز اهمیت اند. به عنوان مثال، آگاهی داشتن از روند مرحله به مرحله اخذ مجوز ساخت، استثنائاتی که برای مجوز دادن به برخی از زمین ها و ساختمان ها وجود دارد، چگونگی استفاده از طرح های مختلف مثل طرح هادی و برخورد با مشکلات حقوقی مختلف و …
اگر قصد گرفتن پروانه ساخت را دارید و نمی خواهید این پروسه نه ماه به طول بینجامد یا مقدار زیادی از زمان هر روزه خود را برای انجام کاغذبازی از دست بدهید، می توانید با خشت طلایی تماس بگیرید و تمامی مراحل اخذ پروانه ساخت را به ما واگذار کنید.
ساخت و ساز بدون گرفتن پروانه و جواز ساخت
گاهی اوقات ممکن است اشخاص بدون اخذ پروانه اقدام به ساخت بنا کنند، طبق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ایران، شهرداری می تواند از عملیات ساختمان مخالف مفاد پروانه یا بدون پروانه به وسیله مأموران خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیر محصور واقع باشد، جلوگیری کند.
بازرسان ساختمانی یا مأموران کنترل ساختمانی وظیفه دارند به موقع از ساخت و سازهای بدون پروانه جلوگیری کنند. به علاوه آنان می توانند در جریان ساخت بنا توسط دارندگان پروانه نظارت کنند تا از احداث بنا بر خلاف مفاد پروانه جلوگیری شود.
شهرداری علاوه بر آنکه میتواند جهت جلوگیری از ادامه کار ساختمان بدون پروانه اقدام کند، در مواردی که دستور شهرداری مبنی بر توقف، اجرا نشود طبق قانون تبصره ۷ ماده ۱۰۰ می تواند از مأموران انتظامی برای متوقف کردن عملیات ساختمانی خلاف کمک بگیرد.
جریمه ساخت بدون گرفتن پروانه و جواز ساختمان
ماده ۱۰۰ قانون شهرداری و تبصره های آن جایگاه و اهمیت ویژه ای دارد که برای کنترل، پیشگیری و برخورد با تخلفات ساختمانی استفاده می شود. لزوم رعایت اصول ایمنی، بهداشتی و شهرسازی در ساخت واحدهای ساختمانی همواره در قوانین و مقررات شهری مورد توجه بوده است.

عقب نشینی ساختمان
برای اصلاح رفت وآمد و عریض شدن خیابان ها، شهرداری هر چند وقت یک بار تصمیم به پهن کردن خیابان ها می گیرد که ممکن است نیاز به تخریب کامل بعضی از ساختمان ها یا قسمتی از آن ها و عقب نشینی باشد.
تبصره های عقب نشینی ساختمان
- وقتی شهرداری برای اجرای طرح های عمرانی، ملکی را از صاحبش بگیرد یا به ملکی خسارت وارد کند، طبق قانون موظف به پرداخت خسارت می شود.
- شهرداری برای مالکانی که با اجرای طرح ها همکاری می کنند مزایایی در نظر می گیرد.
- زمان مراجعه به شهرداری برای گرفتن پروانه ساخت، میزان عقب نشینی ملک را به صورت دقیق دریافت کنید.
- هنگام ساخت و ساز، میزان عقب نشینی حتما باید رعایت شود.
- اگر محدوده عقب نشینی را به صورت دقیق رعایت نکنید بعد از اتمام ساخت با مشکلات بسیاری رو به رو می شوید.
- اگر تخلفی در مورد عقب نشینی ملک رخ دهد، گواهی پایان کار از سوی شهرداری صادر نخواهد شد.
- شهرداری از نظر قانون مالک کوچه ها و معابر شهری است. پس اگر محدوده عقب نشینی را رعایت نکنید در واقع به املاک شهرداری تجاوز کرده اید.
- شهرداری می تواند ملکی که حدود عقب نشینی را رعایت نکرده تخریب کند یا جریمه ای برای مالک در نظر بگیرد.
- گاهی برای ملکی که قسمتی از آن دچار تخریب شده، هنگام بازسازی جواز تراکم بیش از حد مجاز منطقه صادر می شود.
- گاهی نیز ممکن است برای بعضی از املاک تخفیف های مالیاتی از سوی شهرداری اعمال شود.
عقب نشینی ساختمان در گرفتن پروانه و مجوز ساخت
حتماً قبل از خرید ملک یا زمین مد نظر خود، از طرح های شهرداری اطلاع پیدا کنید که بعد از خریداری آن، در زمان سکونت یا اقدام به بازسازی، با نامه ها و اخطارهای شهرداری برای تخلیه مواجه نشوید.
طرح هادی در خرید و فروش زمین
وقتی شما یک قطعه زمین روستایی میخرید قصد ساخت و ساز در آن دارید، اما شاید وقتی برای گرفتن مجوز ساخت و ساز به مراجع قانونی مراجعه کنید با پاسخ منفی مواجه شوید. در حقیقت آنجا به شما خواهند گفت که براساس طرح هادی روستایی شما اجازه ساخت و ساز در این زمین را ندارید.
باطل کردن پروانه و جواز ساختمانی
به گفته مدیر کمیسیون های ماده صد شهرداری اصفهان تنها مرجع ابطال پروانه ساختمانی دیوان عدالت اداری است و شهرداری نمی تواند نسبت به باطل کردن این سند رسمی اقدام کند.
مدیریت کمیسیون های ماده 100 شهرداری مرجع رسمی رسیدگی به تخلفات ساختمانی است؛ این کمیسیون که از سه عضو اصلی شامل نماینده دادگستری، نماینده وزارت کشور و نماینده شورای شهر تشکیل شده نقش مهمی در نظم بخشیدن به شهرسازی و ساخت و سازهای شهری دارد.
مراحل گرفتن مجوز ساخت طبقه دوم
- سند مالکیت را با تقاضای صدور مجوز ساخت طبقه دوم، به واحد ساختمانی شهرداری بدهید.
- برای گرفتن تاییدیه استحکام بنا در واحد بایگانی به همراه مدارک لازم باید تشکیل پرونده داده و به سازمان نظام مهندسی معرفی شوید.
- در فرم بازدید فنی توسط کارشناس مربوطه بعد از بازدید از ساختمان خلاصه پرونده درج می شود.
- ثبت بررسیها و عملیات کارشناسی در فرم بازدید فنی واحد ساختمانی (مثل بررسی مساحت، رسم کروکی ساختمان، حدود اربعه، عرض کوچه، وضعیت ملک و معابر)
- اظهار نظر کارشناس ساختمانی در مورد ساختمان و وضعیت استحکام آن.
- فرم مهندس ناظر به مالک ارائه و توسط مهندس ناظر تکمیل و توسط دفتر نظام مهندسی تایید می شود.
- انجام عملیات بررسی و اصلاح نقشهها توسط واحد ساختمانی
- گرفتن استعلام از اداره برق در صورت وجود بالکن سمت گذر.
- عوارض ساختمانی و نوسازی توسط واحد ساختمانی محاسبه و ثبت می شود.
- پرداخت عوارض متعلقه در شهرداری
- تنظیم فرم بیمه و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی
- پیش نویس مجوز طبقه دوم توسط واحد ساختمانی تنظیم و تایید می شود.
- عملیات ثبت و شماره گذاری در دبیرخانه انجام و مجوز در واحد دبیرخانه به متقاضی تحویل داده می شود.
مراحل گرفتن پروانه و جواز ساختمان روستایی

-
درخواست صدور پروانه ساخت روستایی به صورت کتبی
در این مرحله که به عنوان اولین گام دریافت و پروانه ساخت روستایی محسوب می شود، مالک با درخواست مکتوب خود را جهت اخذ جواز به دهیار و شورای محل ارجاع دهد.
-
بازدید دهیار و شورا از ملک مورد نظر
بعد از درخواست کتبی مالک به دهیار و شورای محل، افراد مربوطه برای بازدید ملک مورد نظر اقدام میکنند، در این مرحله چنانچه ملک مورد نظر در بافت مسکونی واقع شده باشد و مالکیت آن اثبات شده باشد، متراژ دقیق ملک را مشخص نموده و به درخواست مورد نظر پاسخ خواهند داد.
اگر ملک مورد نظر از لحاظ مالکیت و متراژ مشکلی نداشته باشد و مطابق با سند مربوطه باشد، جواب مثبت داده می شود.
-
درخواست صدور پروانه ساخت روستایی به بنیاد مسکن
بعد از اخذ تائیدیه کامل از سوی دهیار، درخواست دیگری از طرف دهیار بابت ملک فوق به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی داده می شود تا اقدامات اولیه انجام شود.
-
بازدید مهندس بنیاد ناظر بر پروژه های روستایی
ناظر بنیاد مسکن برای بازدید به محل مورد نظر اعزام شده و با در نظر گرفتن فاکتورهای جواز ساخت، تائیدیه خود را نسبت به این ملک اعلام و ابلاغ می نماید.
-
تائیدیه ناظر بنیاد مسکن و مهر و امضاء رئیس بنیاد (دریافت پروانه ساخت)
تائیدیه ناظر در اولین فرصت به رئیس بنیاد ارجاع داده و در نهایت با تائیدیه نهایی مهر و امضا شده، درخواست صدور پروانه ساخت روستایی در سیستم ثبت می شود.
مدارک برای گرفتن پروانه و مجوز ساختمان روستایی
- مدارک مالک اعم از کارت ملی، شناسنامه
- مدارک زمین اعم از سند یا فروش نامه با متراژ دقیق
- درخواست کتبی
استعلامات صدور پروانه ساختمانی
- استعلام حوزه معاونت ترافیک منطقه (طرح های تجاری اداری )/ بلند مرتبه سازی بیش از 30واحد/ طرح های چند منظوره
- استعلام اداره کل املاک
- استعلام اداره کل حقوقی
- استعلام شرکت سامان دهی مشاغل مزاحم
- استعلام اداره کل تدوین ضوابط نظارت و صدور پروانه
- استعلام اداره کل معماری و ساختمان
- استعلام اداره کل شهرسازی و طرح های شهری
- استعلام برق
- استعلام مشاور معین منطقه
- استعلام اداره درآمد و نوسازی
- استعلام سازمان نظام مهندسی
- استعلام سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی
- استعلام سازمان پارک ها و فضای سبز منطقه

مراحل اخذ اضافه طبقه

مشکلات متداول مشتریان در اخذ پروانه ساخت
از جمله شایع ترین و متداول ترین مشکلات و موانعی که موضوع بسیاری از مشاوره های شرکت خشت طلایی است، بسته بودن سیستم شهرداری در مسئله اضافه تراکم است. همین مسئله باعث شده است که مالکانی که قصد اضافه کردن طبقات به روی ساختمان قدیمی خود و یا کسانی که قصد ساختن طبقه ای اضافه بر طبقات مشخص شده در دستور نقشه را دارند، با سد آیین نامه ها، ضوابط طرح تفصیلی جدید شهر تهران و فرایند طاقت فرسای اخذ جواز مواجه شوند.
در سال های گذشته شهرداری ها با ملاحظات جانبی مختلفی مانند صدور فیش خلافی، جواز ساخت اضافه طبقه یا آنطور که در متن قانون به آن اشاره می شود «اضافه اشکوب»، را به مالکان و سازندگان ساختمان می دادند. اما روند فوق مطابق با ضوابط جدید در صورت عدم رعایت موارد ایمنی و یا ضوابط حاکم بر ملاک تراکم، از سال 98 با سختی و اعمال قوانین سخت گیرانه تری دنبال می شود.
اضافه کردن طبقه به ساختمان
اجرایی شدن طرح تفصیلی جدید شهر تهران و پهنه بندی جدید، محدودیت های نه چندان خوشایندی برای سازندگان و مالکان به دنبال داشته است. بر اساس طرح مذکور ساختمانی با متراژ 200 متر و عرض معبر 10 که پیشتر امکان اخذ پروانه ساخت 5 طبقه مسکونی را در مرکز شهر داشته، اکنون با ظوابط جدید طرح تفصیلی نهایتا امکان اخذ پروانه تا 4 طبقه را دارد. همچنین با پهنه بندی های جدید در برخی مناطق، میزان سطح پیش روی و یا اخذ 2+60 در بسیاری از ملک ها حتی پس از بررسی شورای معماری شهرداری امکان پذیر نیست.
اما روند اخذ جواز و مراحل اخذ اضافه طبقه تنها به دلیل تبصره های محدودکننده فوق با کندی و سختی مواجه نشد، بلکه افزایش عوارض ساختمان و جریمه خلافی تا چند برابر مقدار سابق، مالکان و مجریان ساخت ساختمان ها را در رابطه با به صرفه بودن اضافه کردن طبقات به شک و شبهه انداخته است؛ ضمن اینکه امکان خلاف تا 5% متراژ مفید ساختمان شعار جدید شهرداری ها بوده است که در واقع در عرصه عمل، اجرایی نیست.

اخذ جواز و پروانه ساخت در شرایطی که قوانین جدید، تکمیل روند آن را با سختی مواجه کرده است به مشاوره تیمی تخصصی در امور ساختمان و عمرانی دارد. مشاورین و تیم تخصصی شرکت خشت طلایی با سابقه ای طولانی و درخشان در ساخت و ساز ساختمان و همچنین آشنایی کامل با قوانین و آیین نامه های شورای شهر و شهرداری در کنار مالکان و نهادهای ساخت و ساز ساختمان های مسکونی و اداری برای تسریع و تسهیل امورات مربوط به شهرداری قرار دارد.
خشت طلایی
شرکت مهندسین مشاور خشت طلایی از سال 1384 با بهره گیری از دانش فنی به روز شده، تجربیات هیئت مدیره شاخص، کارکنان مجرب و خلاقیت مهندسان خود در زمینه انجام مطالعات توجیهی فنی – اقتصادی، ارائه طرح های اولیه و تفصیلی، انجام نظارت کارگاهی، نظارت عالی و مشاوره در حوزه های مختلف صنعت ساختمان تا کنون موفق به انجام بیش از 200 پروژه در سطح کشور گردیده است.

آیا بدون پروانه و جواز ساخت و ساز ممکن است؟
خیر طبق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری ایران، شهرداری می تواند از عملیات ساختمان مخالف مفاد پروانه یا بدون پروانه به وسیله مأموران خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیر محصور واقع باشد، جلوگیری کند.
چه مدارکی برای گرفتن مجوز و پروانه ساخت ساختمان روستایی لازم است؟
مدارک مالک اعم از کارت ملی، شناسنامه مدارک زمین اعم از سند یا فروش نامه با متراژ دقیق درخواست کتبی
مدت زمان گرفتن جواز ساختمان چقدر است؟
.بهطور متوسط حدود ۶ تا ۷ ماه زمان صرف می شود