• مراحل تغییر کاربری ملک | شرکت فنی و مهندسی خشت طلایی

    کاربری زمین چیست؟

    به نحوه ی استفاده از یک ملک ،  کاربری زمین گفته می شود که این کاربری ، با توجه به طرح تفصیلی شهرداری و بر اساس چگونگی استفاده از آن و فعالیت های شهرداری در اطراف آن مشخص می شود. سپس ، شهرداری طی یک عملکرد قانونی نوع استفاده از ساختمان یا زمین را در پروانه ساخت درج می کند.

    تغییر کاربری چیست؟

    به نحوه ی استفاده از یک ملک ،  کاربری زمین گفته می شود که این کاربری ، با توجه به طرح تفصیلی شهرداری و بر اساس چگونگی استفاده از آن و فعالیت های شهرداری در اطراف آن مشخص می شود. سپس ، شهرداری طی یک عملکرد قانونی نوع استفاده از ساختمان یا زمین را در پروانه ساخت درج می کند.

    تغییر کاربری چیست؟

    تغییر کاربری یا تغییر بهره برداری عبارت است از استفاده از ساختمان بعد از احداث ، غیر از آنچه در محتوای طرح و پروانه ساختمان قید گردیده است. به دلیل اینکه در بازار خرید و فروش ملک ، نرخ ساختمان های مسکونی از ساختمان های تجاری کمتر است ،  تغییر کاربری مسکونی به تجاری از جمله تغییر کاربری های رایج بین عموم مردم است.

    مراحل تغییر کاربری ملک

    اصل عدم تغییر کاربری

    پروانه ساختمان ، مجوزی قانونی است که از طرف شهرداری برای هرگونه ساخت و ساز از سوی صاحبان املاک صادر می شود . مطابق ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، همه مالکان املاک و اراضی واقع در شهر مکلف شده ‌اند قبل از هرگونه عملیات ساختمانی از شهرداری محل، پروانه ساختمان اخذ کنند و بر اساس تبصره ذیل بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، شهرداری‌ها ، مکلف‌اند نوع استفاده از ساختمان را در پروانه ‌های صادره قید و مدام به آن نظارت کنند تا تخلفی از نحوه استفاده از ساختمان صورت نگیرد.

    مراحل تغییر کاربری ملک

    نوع کاربری ملک یا ساختمان از بدو درخواست پروانه ساخت تا دریافت سند ملک در تمامی مدارک مشخص می شود. منظور از کاربری ملک نوع کاربرد ملک در زمنیه های تجاری، مسکونی یا اداری است. مالکان املاک به دلایل مختلفی به فکر تغییر کاربری ملک می افتند که اکثر این تغییر کاربری از نوع مسکونی به تجاری است و دلیل آن نیز عموما به دست آوردن سود بیشتر از فروش یا اجاره ملک (به دلیل گرانتر بودن املاک تجاری) و یا شروع کسب و کار جدید است. در ادامه به طور خلاصه نکاتی را راجع به به مراحل تغییر کاربری ملک ذکر می کنیم:

    مراحل تغییر کاربری ملک

    مرحله اول: ثبت درخواست

     ابتدا باید با در دست داشتن مدارک شناسایی مالک و مشخصات ملک در دفاتر نوسازی فرم درخواست مربوطه را پر کنید. در این فرم همچنین نوع کاربری مورد نظر را نیز ذکر می کنید. بعد از ارائه فرم درخواست به دفاتر خدمات نوسازی ادامه روند کاری به صورت الکترونیکی طی می شود.

    مرحله دوم: بازرسی از محل

    در این مرحله برای احراز انطباق مشخصات ملک با آنچه در مدارک موجود است بازرسی به عمل می آید. در این بازرسی شرایط محیطی ملک، عرض معبر و نکات دیگر بررسی می شود.

    مرحله سوم: صدور دستور نقشه جدید

    بعد از مرحله دوم با انجام بررسی ها دفتر نوسازی نقشه جدید ملک را صادر می کند. دستور نقشه صادر شده با در نظر گرفتن ظرفیت محیطی ملک و ملاحظات مربوطه صادر می شود.

    مرحله چهارم: تهیه نقشه توسط مالک

    بعد از صدور دستور نقشه، مالک باید نسبت به تهیه نقشه اقدام کند. نکاتی که در تهیه نقشه جدید اعلام شده است باید در نقشه جدید ملک بارز و مشخص باشد. نسخه نهایی نقشه در نهایت باید توسط مهندسان طراح و مالک به دفتر خدمات نوسازی ارائه شود.  

    مرحله پنجم: صدور پروانه برای کاربری جدید

    دفتر خدمات نوسازی بعد از انجام بررسی های کامل نقشه ارائه شده را تایید یا رد می کند که در صورت رد کردن مالک باید قبل از انجام مراحل کاربری ملک، اعتراض خود را به دفتر نوسازی اعلام نماید.

    مرحله ششم: نوسازی ملک

    پس از اخذ مجوزهای لازم از دفاتر خدمات نوسازی، برای تغییر کاربری ملک، ملک قدیمی تخریب شده و ساختمانی جدید با مشخصات و اجزای متمایز جایگزین ملک قبلی می شود.

      توجه: در همه موارد تخریب و بازسازی مجدد ساختمان لازم نیست و تنها دریافت مجوز کافی است.

    عواقب تغییر کاربری ملک به صورت غیر قانونی

    در صورتی که بر خلاف قوانین قانون شهرداری در ملک غیر تجاری به صورت تجاری استفاده گردد،بررسی تخلف در کمیسیون مقرر بر تبصره یک بند 100 این قانون انجام می شود.در صورتی که تخلف اثبات شود،شخص موردنطر که مرتکب تخلف شده، موظف است کسب کار خود را در ملک مورد نظر در مهلت داده شده (کمتر از دو ماه) تعطیل کند.در صورتی که مستاجر یا مالک در مهلت معین اقدام به تعطیل کردن کسب و کار و تجارت خود نکند، محکوم به جریمه نقدی و حبس به مدت 6 ماه خواهد شد.

    نکته ای که باید بدانید این است که طبق قانون شهرداری ، تنها اختیار برخورد با مالکینی را دارد که از ملک غیر تجاری ، استفاده ی تجاری کرده و در موارد مربوط به تغییر کاربری اداری و … حق برخورد با تخلف صورت گرفته در حوزه شهرداری نیست. با وجود این در حال حاضر در کلیه موارد تخلف کاربری ملک، شهرداری با متخلفین برخورد می‌کند.

    مراحل تغییر کاربری ملک

    استثناهای تغییر کاربری ملک مسکونی

    با وجود اصل عدم تغییر کاربری ملک، مواردی به عنوان استثنا در قانون پیش‌بینی شده اند که بر طبق آن‌ها می‌توان از ملکی با کاربری مسکونی بهره‌برداری غیرمسکونی انجام داد. مثلا شما می‌توانید پس از اجاره خانه که کاربری مسکونی دارد از آن به عنوان دفتر حقوقی استفاده کنید. این استثناها عبارتند از:

    • طبق تبصره بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، ایجاد دفتر وکالت، مطب (پزشک یا دندان‌پزشک)، دفتر اسناد رسمی، دفترثبت ازدواج و طلاق، دفتر روزنامه و مجله و دفتر مهندسی در ملک مسکونی امکان‌پذیر است.
    • بر اساس ماده ۲ قانون حمایت از مشاغل خانگی، استفاده از ملک مسکونی برای مشاغل خانگی بلامانع است.
    • بر طبق ماده ۳ آیین‌نامه محل تأسیس دفاتر مطبوعات، می‌توان در ملکی با کاربری مسکونی دفتر مطبوعاتی دایر کرد.
    • البته در هر یک از این موارد جزئیات و شرایطی وجود دارد که با مراجعه به قانون مربوطه می‌توانید به طور کامل از آن مطلع شوید.

    مدارک لازم:

    • مدارک شناسایی مالک (یا نماینده قانونی مالک به همراه وکالت‌نامه)
    • اصل سند ملک
    • مشخصات کامل ملک (مثل کروکی و کدپستی و…)
    • برگه تسویه حساب عوارض شهرداری و مالیات
    • نقشه ملک جدید که متناسب با کاربری مورد نظر طراحی شده است
    • مجوزهای لازم برای تغییر کاربری از سازمان‌های مربوطه

    شرکت فنی و مهندسی خشت طلایی ، با 15 سال سابقه درخشان در زمینه مشارکت در ساخت و ساز ساختمانی و روابط خود در شهرداری ، در تغییر کاربری املاک شما مشارکت کرده تا این کار به نحو احسن انجام شود.